Heeft Dunstan baby methode een keerzijde?

Baby Jordan

Huilende baby’s, krijsende baby’s, slapeloze nachten, je kent het wel. Het ouderschap is heftig in de eerste maanden voor kersverse jonge gezinnen.
Maar het zou allemaal verleden tijd zijn, want Priscilla Dunstan kwam met dé oplossing voor de tenenkrommende momenten. Deze babyhack zou de hechting tussen ouder en kind verbeteren, en gat gekrijs zou verstaanbaar zijn. Vandaag ga ik jullie vertellen over mijn ervaringen met Dunstan baby methode en ook een vraagstuk voor de professionals, hoe begeleid je dit goed?

De oplossing voor jonge ouders?

Misschien denken jullie dat ik heel negatief denk over Dunstan baby methode, en dat wil ik meteen rechtzetten. I love it. En ik stel het zeer op prijs dat steeds meer professionals aandacht besteden aan deze fantastische manier van communiceren met je kind.
Mochten jullie niet weten wat Dunstan baby methode is, kijk dan even hier

Perfectie mogelijk?

In 2013 beviel ik van mijn 2de kind, ik startte 3 weken na de bevalling met mijn studie HBO pedagogiek en ervoer de perikelen van het ouderschap zoals hierboven omschreven staat. Ik was dood op. Daarbij kwam ook nog dat mijn zoontje veel huilde.
Lag het aan een trauma van de bevalling?
Had hij krampjes?
moest hij poepen?
honger?
zuigdrang?

En toen, tijdens een dagje in de schoolbanken, stuitte ik op Priscilla Dunstan die haar verhaal deed. De klanken van de huiltjes van je kind zouden verklappen wat er aan scheelde.
Een heuse openbaring. Ik luisterde en begreep de klaagzang van mijn zoontje ineens. Hij bleek ontzettend veel lucht binnen te krijgen en ik boerde wat af.
Het was in een mum van tijd een tevreden baby, aangezien ik bij elk huiltje precies wist wat hij nodig had. Hij werd gewoon op zijn wenken bediend.

We spraken vreemde talen naar elkaar

Maar, de naam zegt het al: BABY methode. Mijn zoontje ontgroeide het babyhuiltje, en we spraken binnen no time weer een vreemde taal van elkaar.
Ik begreep niet wat hij wilde, hij begreep niet waarom ik heb niet begreep en voelde zich niet gehoord.
Zo resulteerde een babyhack in een hechtingscrisis. Hij voelde zich niet gehoord, en ik voelde mij schuldig dat ik hem niet begreep.
Hij was in de veronderstelling dat ik zijn gehuil verstond, en zag dus ook geen reden om te leren praten.

Breath holding spells & ADHD

Hij werd vaak zo gefrustreerd en boos dat hij zelfs stopte met ademhalen, een heuse driftkikker. En ik voelde mij gefaald in het moederschap.
Had ik hem te verwend?
Had ik hem maar moeten laten huilen?
Die reacties kreeg ik namelijk wel vanuit mijn omgeving.

Hij had geen speentje meer, en toch bleef het bij brabbelen. Ik investeerde steeds meer tijd in het op gang krijgen van zijn taalontwikkeling.
Als ik daar nu op terug kijk, dan zie ik heel goed hoe ik heb bijgedragen aan een ongezonde relatie met mijn kind. En dat doet pijn.
Daarom wil ik het met jullie delen. Ik hoop dat professionals die actief deze techniek toepassen, erop waken dat het goed begeleid wordt.

Gefaald?

Want de schade die is berokkend door verschillende factoren (o.a. toeslagenaffaire) werd mij wel in de jaren erna aan mijn moederschap toegekend.
En dat is niet helemaal fair, wel?
Hoe had ik het kunnen voorkomen? Zeg het maar, ik heb gehandeld op dat moment zonder enige begeleiding. Maar dat is natuurlijk niet het vraagstuk.
Mijn vraagstuk aan de professional is: hoe begeleid je dit voldoende om schade te voorkomen.

Inmiddels zijn we al een paar jaar verder, en is mijn zoon gediagnosticeerd met ADHD. Ik ben huiverig voor een behandeling met medicatie omdat ik weet dat de symptomen ook
kunnen komen door de verstoorde hechting. Ik merk dat ik, als ik eraan terug denk, heel streng voor mijzelf kan zijn. Maar ik focus mij liever op het opbouwen van een gezonde relatie met mijn zoon.

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen van dit stuk. Wil je hier verder over in gesprek, schroom dan zeker niet om een berichtje te sturen via mijn social media.
Maar jullie mogen natuurlijk ook het contactformulier invullen.

BabyBaby

Huilende baby’s, krijsende baby’s, slapeloze nachten, je kent het wel. Het ouderschap is heftig in de eerste maanden voor kersverse jonge gezinnen.Maar het zou allemaal verleden tijd zijn, want Priscilla Dunstan kwam met dé oplossing voor de tenenkrommende momenten. Deze babyhack zou de hechting tussen ouder en kind verbeteren, en gat gekrijs zou verstaanbaar zijn.…