Ervaringsdeskundig adviseur? Even een korte toelichting.

Films en seriesFilms en series

Vorig jaar ben ik gestart als ervaringsdeskundig adviseur binnen het sociaal domein. Wat dat precies inhoud ga ik vandaag proberen uit te leggen. En ik vertel waarom ik denk dat het een meerwaarde heeft om ook in meerdere gemeenten in te zetten.

Levenservaring in een notendop

Mijn levensverhaal in een notendop: Op 13-jarige leeftijd raakte ik verslaafd aan drugs. Ik kwam meermaals in contact met verschillende jeugdhulpinstanties en verslavingszorg klinieken.
Toen ik uiteindelijk clean was, raakte ik ongepland zwanger. Een tienermoeder die nog studeerde en met een bevlekt verleden, en toen kwam de belastingdienst. Jarenlang was ik gedupeerde van de toeslagenaffaire.
Jarenlang werd me verweten dat het lag aan mijn slechte keuzes in het leven, óf door mijn onkunde door psychische problemen. Ik bleef vechten tegen de vooroordelen en daardoor verdiende we teveel om in aanmerking te komen voor uitkering noch armoedevoorzieningen. Ik viel tussen wal en schip.

Tekst gaat verder na de reclame

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Van schoonmaakster tot ervaringsdeskundig adviseur

Na al deze ellende probeer ik mijn ervaringen en dat van anderen om te zetten in iets constructiefs. Door mijn bijdrage aan het project van raad voor volksgezondheid en samenleving kwam ik in contact met de juiste mensen.
Gemeente Alphen aan den Rijn heeft als een van de eerste in Nederland die een ervaringsdeskundige op dit niveau aangenomen. Echt meedenken en meewerken op de werkvloer, een levend bewijs waar beleidsmedewerkers het voor doen. Erg mooi was het omschreven in een stuk over ervaringsdeskundige in het sociaal domein van Movisie: sparringpartner, adviseur, bruggenbouwer, katalysator van processen en maakt de vertaalslag van individuele naar collectieve ervaringskennis.

Wel of niet gecertificeerd ervaringsdeskundig adviseur?

Ik ben niet gecertificeerd, en dat is in mijn vak ook nog wel een discussiepunt. Maar ik heb wel de nodige kennis verworven. De kwaliteitsnormen liggen nog niet vast over ervaringsdeskundigheid. Wat ik wel weet, is dat mijn intuïtieve insteek een behoorlijke tegenhanger is van het bureaucratische systeem. De studieboeken die ik hier thuis heb liggen m.b.t. de ervaringsdeskundigheid inzetten, richten zich vooral op de GGZ. Dat komt niet overeen met wat ik persoonlijk doe.

Zo werkt dat nou eenmaal…..

Ergens voel ik ook een zekere weerstand om weer de schoolbanken in te duiken. Dit uit angst om te geconditioneerd te worden met wet en regelgeving, Omdat ik huiverig ben om “part of the problem” te worden. Dat betekent niet dat ik als een ongeleid projectiel door het sociale domein manoeuvreer. Ik werk nauw samen met de échte professionals, zonder mijzelf daarmee te kort te doen.

De kracht zit hem in de wervelwind aan emoties en gevoelens om te zetten in een constructieve frisse wind. Ik heb veel tijd nodig om onderwerpen te laten resoneren, te relativeren en te reflecteren. Het lastige is dat het resultaat van mijn inzet moeilijk meetbaar is, omdat het vertrouwen moet worden herbouwt. Qua kostenpost ligt het sociaal domein al flink onder vuur, en dat is niet zozeer te verwijten aan de tijd en het geld wat er reeds aan is besteed. Het ontbreken van het meenemen van inbreng vanuit zogenoemde klankbordgroepen. De adviezen verdampen in de verslaglegging. Ik beschouw mijzelf dan ook als “one of the guys” omdat ik ook deelneem aan het geheel. Het proeflezen van teksten, schriftelijke reacties op projectplannen, het echt meedraaien in projecten.

Spread the word

Graag zou ik zien dat meerdere gemeenten hier gebruik van gaan maken, banen gaan creëren zodat er ook daadwerkelijk wordt gekeken naar wat er beter kan, in samenspraak met medewerkers die puur vanuit het burgerperspectief werken. En het is geen aanval op de uitvoerende partijen, het is een subtiele controlerende factor op de menselijke maat. Zo pleiten gedupeerde ouders ook voor een gelijkwaardig herstel.

Ben je nieuwsgierig geworden? Zijn er vragen ontstaan, naar aanleiding van dit stuk?Zou je graag een gesprek in willen plannen? Stuur dan even een berichtje via LinkedIn of een van mijn andere sociale media.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Vorig jaar ben ik gestart als ervaringsdeskundig adviseur binnen het sociaal domein. Wat dat precies inhoud ga ik vandaag proberen uit te leggen. En ik vertel waarom ik denk dat het een meerwaarde heeft om ook in meerdere gemeenten in te zetten. Levenservaring in een notendop Mijn levensverhaal in een notendop: Op 13-jarige leeftijd raakte…