Nu Niet Zwanger | Onbedoeld zwangerschap

De noodzaak van goede begeleiding naar passende anticonceptie bij vrouwen in kwetsbare situaties

Estimated reading time: 3 minutes

Hormonen

Jonge vrouwen in kwetsbare situaties, vaak met gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld: ADHD. Deze jonge vrouwen, hebben extra last van hormonale disbalans. En zijn daardoor gevoeliger voor anticonceptie. Lees hier meer over. Vandaag vraag jullie aandacht als professional voor dit onderwerp in projecten zoals: Kansrijk Start, Nu Niet Zwanger & Veilige Start

Gedwongen anticonceptie in gesloten jeugdzorg

Begin deze maand werd een artikel gepubliceerd. Dat ging over het afschuwelijke feit dat tienermeiden in gesloten jeugdzorginstellingen gedwongen worden om anticonceptie te nemen. Best logisch wanneer je niet wilt dat zij zwanger worden. Maar dan vraag ik mij af waarom het enkel in pilvorm wordt aangeboden.

Ook in januari verscheen er een artikel over de bijwerkingen van de pil bij vrouwen.

Focus van Nu Niet Zwanger

Toen ik over het project van Nu Niet Zwanger hoorde, was mijn eerste reactie alles behalve positief. Het bespreekbaar maken van kinderwens met ouders in kwetsbare situaties is het doel van dit project. Wie denken de professionals wel dat ze zijn? Bepalen wie wel of niet capabel genoeg is om een kind te baren. Maar, na het lezen van het boek genaamd: “Nu kan ik verder” van Hans Schleiffert waarin praktijkverhalen worden geschetst door de ogen van de inhoudelijk coördinatoren veranderden mijn visie.

Autonoom Nu Niet Zwanger

Ondanks de protocol-vrije benadering van deze inhoudelijk coördinatoren, die vanuit hun medische expertise maatwerk leverde aan vrouwen in kwetsbare situaties. In een volledige autonome ervaring voor de ouders, bespraken zij de kinderwens, en begeleidde zij ze naar de juiste, passende anticonceptie. Waar nodig, werd het zelfs gefaciliteerd. Toch miste ik nog wel de aandacht voor de hormoonhuishouding van de vrouwen in kwetsbare situaties, maar misschien was dat niet relevant voor het boek.

Wat als…Nu Niet Zwanger eerder had bestaan?

Toen ik 19 was en zwanger werd van mijn oudste, heb ik heel bewust gekozen voor het kind. Niet zozeer omdat ik een kinderwens had, op dat moment. Maar, omdat ik werd geconfronteerd met een onbedoelde zwangerschap.

Tot op de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van, want mijn kinderen hebben mijn leven enorm verrijkt. 


Toch sta ik enorm achter het programma Nu Niet Zwanger, vooral met mijn oudste dochter in gedachten. Met de juiste signalering, verdieping en nieuwsgierigheid zal kunnen worden voorkomen dat vrouwen in kwetsbare situaties niet meer geconfronteerd worden met ongeplande zwangerschappen.

Hormoonhuishouding in acht nemen Nu Niet Zwanger

Als ik destijds een huisarts of een andere hulpverlener had gehad, die écht had geluisterd. Die echt had meegekeken naar mijn medische dossier, en overleg had gepleegd met andere professionals (endicrinoloog). Dan was ik misschien minder geneigd geweest een weerstand op te bouwen tegen het innemen van de pil.

Bedankt

Hoe denken jullie hier aandacht voor te creëren in en om projecten rondom ouders in kwetsbare situaties?

De noodzaak van goede begeleiding naar passende anticonceptie bij vrouwen in kwetsbare situaties Hormonen Jonge vrouwen in kwetsbare situaties, vaak met gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld: ADHD. Deze jonge vrouwen, hebben extra last van hormonale disbalans. En zijn daardoor gevoeliger voor anticonceptie. Lees hier meer over. Vandaag vraag jullie aandacht als professional voor dit onderwerp in projecten…